Bio

Damiano Fineschi is een klassiek gitarist wonend te Geldrop (NL).

Damiano is zeer betrokken als gitaarleraar, maar ook als performer bij soloconcerten, bij muziekprojecten en bij muzikale samenwerkingen. Zijn passie voor muziek en gitaarles deelt hij in Eindhoven voor CKE Eindhoven, in Geldrop voor Kunstkwartier, en in Aalst-Waalre als lid van de muziekvereniging MAW .  Link CKE Eindhoven Link KunstkwartierLink MAW

Damiano werd geboren in Siena, Italië, en kreeg zijn eerste gitaar toen hij 10 jaar oud was. Hij was meteen geïntrigeerd door het fascinerende en intieme geluid van dit prachtige instrument.

In 2012 studeerde hij cum laude af aan het Conservatorium in Siena (Italië), het Istituto Superiore di Studi Musicali “R. Franci, waar hij les had van Duccio Bianchi.

In 2015 behaalde hij de Master’s Degree in Music Performance – Guitar, aan het Conservatorium in Maastricht (NL), onder begeleiding van de bekende gitarist en pedagoog Carlo Marchione.

Hij verbreedde zijn muziekstudies verder door de zomercursussen van Maestro Oscar Ghiglia (voormalig student van Andrés Segovia) aan de Chigiana Musical Academy in Siena (Italië) te volgen, en door deel te nemen aan gitaarcursussen en masterclasses bij internationaal bekende gitaristen zoals Leo Brouwer, Luigi Attademo, Letizia Guerra, Lorenzo Micheli, Fabio Zanon, Eliot Fisk, Judicaël Perroy, Enno Voorhorst, Frank Bungarten, Andrea Dieci en Alberto Mesirca.

In 2021 haalde Damiano ook het diploma voor het cursus Nascholing Gitaarmethodiek aan het Conservatorium Amsterdam, onder leiding van de gitarist Marion Schaap.
Doel van dit cursus was gitaardocenten concrete handvatten te geven voor het verstevigen van hun lespraktijk, zoals:
– het verdiepen van de leskwaliteit
– het speelplezier bij de leerling aanboren en vasthouden
– meer inzicht krijgen in, en het leren inspelen op verschillende leerstijlen
– het optimaal leren toepassen van diverse werkvormen
– flexibel werken met divers en veelzijdig repertoire incl. improviseren en akkoorden
– helder communiceren met leerlingen en ouders
– vakinhoudelijke uitwisseling
– het uitbreiden van een netwerk met andere gitaristen en gitaardocenten

Damiano’s missie is om zijn passie voor muziek en gitaar te delen met zijn studenten, om het muziekonderwijs verder te ontwikkelen en om bij te dragen aan het breder bekend maken van de wereld van (klassieke) gitaarmuziek en -techniek in Nederland.